всі страви потрібно з'їдати відразу після приготування; снідати потрібно не раніше 9 годин, а вечеряти – не пізніше 19; сніданок та обід повинні бути легкими, а вечеря – ситною та комплексною. Оптимальний час для переходу на сироїдіння для початківців – весна або літо через велику кількість свіжих фруктів і овочів.
Сироїдіння викликає розпад зайвих жирів, сприяє виведенню з організму отруйних речовин та зайвої води. Відбувається нормалізація травлення та обміну речовин.
Сироїдіння, в якому повністю виключаються м'ясо та риба, але допускаються до вживання сирі яйця та/або молоко, іноді молочні продукти. Найбільш поширений тип сироїдіння, при якому виключаються будь-які продукти тваринного походження, допускаючи до вживання лише сиру їжу.