Зміст:
Шашлик – це страва, яка завжди асоціюється зі святом та відпочинком на природі. І, звичайно ж, одним з найважливіших аспектів при приготуванні шашлику є вибір способу приготування і, відповідно, на чому смажити.
Першим варіантом, на який можна звернути увагу, є гриль. Гриль є спеціальним пристроєм, оснащеним гратами, на які можна викладати шашлички. Однією з головних переваг такого методу є відсутність необхідності у додаткових зусиллях з будівництва мангалу. Гриль можна використовувати як у домашніх умовах, так і на природі.
Другим варіантом, який не потребує спеціального обладнання, є Пательня. Шашлик на сковороді легко та швидко приготувати. Проте слід зазначити, що цей метод не зовсім традиційний і може не надати шашлику особливого смаку, що виникає при грилі на вогні.
Назва | Тип | Переваги | Недоліки |
---|---|---|---|
Гриль | Відкритий | Рівномірна пропіканість, насичений смак, хрумка скоринка | Обмежений обсяг, незручність у догляді |
Шампура | Відкритий | Простота використання, великий обсяг, рівномірна пропіканість | Незручність при перевертанні шашлику |
Пательня | Закритий | Зручність приготування, великий обсяг, рівномірна пропіканість | Може пригоряти, необхідність постійного кручення шашлику |
Мангал | Відкритий | Великий обсяг, можливість приготування на відкритому вогні | Необхідність постійного кручення шашлику, довгий час розігріву |
Які дрова для шашлику варто вибрати? Тому кращим варіантом для смаження м'яса будуть фруктові породи: яблуня, вишня, виноградна лоза. А також можна використовувати березу, дуб та ясен. Щоб шашлик просмажився рівномірно, варто при розпалюванні закласти максимальну кількість дров, щоб не підкидати в процесі смаження. 8 травня 2021 р.
На чому краще смажити шашлик?
Знавці радять користуватися березовим вугіллям із закритими мангалами. Дрова з бука, глоду, ясена добре горять і тримають жар, але розпалити їх важко. У магазинах можна купити готове вугілля для шашлику в пакетах. Він значно економить час, довго та жарко горить.
На чому не можна смажити шашлик?
З моменту, коли сніг розтанув, до стійкої дощової погоди восени, розводити багаття і смажити шашлик, у тому числі на мангалах, категорично не можна:
- у молодих хвойних лісах;
- на гарах;
- на ділянках ушкодженого лісу;
- у місцях, де проходили рубки та є залишки дерев або заготовлена деревина;
- на торфовищах;
Якщо немає мангалу?
Роль мангалу гратиме звичайна банка, яку потрібно ретельно протерти всередині та зовні насухо, щоб скло не лопнуло від перепаду температур. На дно банки слід викласти шар цибулі, та був розмістити у ній дерев'яні шпажки з м'ясом. Якщо шашлик не влазить до однієї банку, можна взяти кілька.
Де можна смажити шашлик зі своїм мангалом?
Якщо особливого протипожежного режиму в регіоні немає, розводити багаття та користуватися переносним мангалом можна у лісі, на дачі та в пікнікових зонах парків. Розводити вогонь та ставити мангал завжди заборонено: У парках, скверах, міських садах, якщо там немає обладнаних майданчиків для мангалів.