Варіння гороху Цілий сухий горох треба варити протягом 2-2,5 години. Колотий буде готуватися трохи менше – 1-1,5 години. Якщо попередньо замочити горох, бобові розбухнуть та стануть м'якшими, тому час приготування скоротиться. Цілі горошини будуть варитися 40-60 хвилин, подрібнені – 30-45 хвилин.11 січ. 2023 р.
Є й третій спосіб приготувати горохове пюре без замочування. У цьому випадку використовують мікрохвильову піч. Горох заливають холодною водою, підсолюють, ставлять у НВЧ-піч. Кришкою не накривають та варять протягом 20 хвилин.
Співвідношення гороху і води при варінні – 1: 3. Якщо вода швидко википіла, то можна долити ще склянку гарячої води. Щоб горох не пригорів до дна каструлі, його варять на невеликому вогні і періодично перемішують.
Горох добре промийте під проточною водою принаймні 2 – 3 рази. 200 г гороху викладіть у сотейник та залийте 800 мл води. Варіть горох на маленькому вогні 50 хв – годину, до готовності. Готовий горох повинен бути м'яким та легко товктися.
В середньому цілий сухий горох вариться 2-2, 5 години,подрібнений – 1-1, 5 години. Але цей процес можна прискорити, якщо попередньо замочити горох на 5-8 годин. Тоді цілий горох вийде зварити за 40-60 хвилин, а подрібнений – за 30-45 хвилин.
Зверніть увагу, що вода повинна стати повністю прозорою. Потім горох необхідно відправити в каструлю з холодною водою, яку зарання трішки підсолюють. Коли рідина закипить, потрібно варити горох близько 10 хвилин, а потім додати склянку крижаної води. Десь через 15 хвилин горох стане майже повністю м'яким.