Водиться у північній частині Каспійського моря, звідки піднімалася для метання ікри у Волгу та в меншій кількості до Уралу. У Волгу вона піднімалася дуже високо – до Твері та Ржева, в Оку до Серпухова та Калуги, у Шексну до Білоозера.
Білорибиця маємо масу корисних властивостей, містить корисні жирні кислоти, які знижують рівень холестерину в крові. Страви, з цієї риби, призначають при дієті, якщо є проблеми із ШКТ. При регулярному вживанні знижується ризик інфарктів, рекомендується вживати при захворюваннях щитовидної залози.
За консистенцією білорибиця трохи щільніше олійний і, на мою думку, менш жирна. Смак такий самий цікавий, трохи з кислинкою і серпанком, характерними для копчення. Але тут дим не такий сильний, як у олійної рибиі не забиває чудовий рибний смак самого продукту. Ми пробували білорибицю і на хлібі, і так.