Білок у яйцях У 1 сирому курячому яйці середнього розміру (55 г) міститься 6,9 г білка – 4,14 г у білку, 2,20 г у жовтку та 0,56 г у шкаралупі. Кількість білка трохи зростає під час кулінарної обробки.
Дрібні (М) — від 35 до 44,9 г. Друга категорія (2 або S) — від 45 до 52,9 г. Перша категорія (1 або M) — від 53 до 62,9 г. Вища категорія (0 або L) — від 63 до 72,9 г.
Яйце середнього розміру містить близько 6-7 грамів білка. Він знаходиться як у білку, так і в жовтку.
Яйце куряче С1 відповідно до ДСТУ 5028:2008, або подібного(маса яйця курячого першої категорії С1 повинна складати від 53 г до 62,9 г, десяток яєць – не менш, ніж 540 г).
Для більшості людей достатньо споживати білок у розрахунку 0,6-1 грам/кг маси тіла. Вегетаріанці та вегани мають більшу потребу в білковій їжі – до 2 грамів/кг ваги. Це тому, що білок рослинного походження містить менше незамінних амінокислот. Тож його слід з'їсти більше, щоб спожити свою норму.
С2 – друга, 45-55 грам; С1 – перша, 55-65 грам; Про – добірні, 65-75 грам; В – вищої категорії, більше 75 грам. Якщо прийняти середню вагу яйця рівним 50 грам, то його вага без шкаралупи буде на 5 менше …