Твердість кісткам надає наявність у їх складі неорганічних речовин: мінеральних солей Фосфору, Кальцію, Магнію.
Кісткова тканина — тверда тканина, різновид спеціалізованої сполучної тканини. Всередині він має стільникову матрицю, яка допомагає надати кістці жорсткість. Кісткова тканина складається з різних типів кісткових клітин.
За мікроструктурою кісткова речовина є особливим видом сполучної тканини – кістковою тканиною – характерними ознаки якої є: тверда, просочена мінеральними солями, волокниста міжклітинна речовина і зірчасті клітини з багатьма відростками. Основу кістки складають клейодавальні волокна з речовиною, що їх з'єднує.
Колаген — глікопротеїн, фібрилярний білок, що становить основу сполучної тканини організму (сухожилля, кістка, хрящ, дерма і т. ін.) і забезпечує її міцність і еластичність.
Основною органічною речовиною кістки є колаген (осеїн), який має добре виражені еластичні властивості й надає кісткам пружності. Кістки такі міцні, що можуть витримати 1500 кг, наприклад стегнова кістка.
За словами Сари Гарон, для підтримки кісткової маси необхідно ввести в раціон продукти, що містять калій, кальцій, вітаміни D, C та K. Також ці речовини присутні у молочних продуктах, м'ясі птиці, рибі, листовій зелені та цитрусових фруктах.
Міцність кістки забезпечується поєднанням твердості і пружності. Більшою гнучкістю володіють кістки організму, що росте; більшою міцністю — кістки дорослої (але не старої) людини. Склад …