Тандир призначений для приготування страв з м'яса, птиці, риби, овочів, та навіть хлібобулочних виробів, а також для приготування перших страв та плову.
Для випалу тандиру дрова закладаються приблизно на чверть висоти і підпалюють. У процесі горіння дрова підкладають до тих пір, поки тандир не буде наповнений на дві третини вугіллям. Після того, як полум'я повністю загасне, потрібно закрити тандир кришкою і залишити остигати.
Тонди́р (тандир, тендір, тондир, тондір) — піч, вирита в землі, використовується насамперед для випікання тонкого хліба (чурек, лаваш), але також для приготування іншої їжі. Поширена на півночі Індійського субконтиненту, Кавказі та в Середній Азії. Тондир буває конусоподібної або сферичної форми.
При виборі тандира слід звернути увагу на товщину стін. Для малих тандирів вона має бути не менше 3,5 см і не менше 4,5 см для великих. В іншому випадку тандир не досягне потрібної теплоємності і швидко охолоне. Також при виборі тандира слід врахувати, яку компанію він буде розрахований.
У мангалі та грилі м'ясо швидше втрачає соковитість, за рахунок більш тривалого перебування над вугіллям. У Тандирі соковитість страви зберігається через скорочений час температурного впливу та оптимального термічного режиму у будь-якій точці всередині тандира. Тандир готує корисну їжу.
За археологічними знахідками можна стверджувати, що ще за 3000 років до н.е. тандир використовувався для приготування їжі в Месопотамії. Пізніше грубки подібного типу стали використовуватися на території Азії і за її межами. До класичних древніх тандирів відносяться глиняні шаро- або …