Біологічно цінні білки містять усі незамінні амінокислоти в кількостях, необхідних для нормального розвитку організму людини.
Амінокислотами багаті багато харчових продуктів. Рекордсменами за вмістом корисних речовин визнані бобові, морепродукти, м'ясо, а також різні сорти горіхів.
Амі́нокисло́ти — органічні сполуки, які одночасно містять у своєму складі аміно- (- NH2) та карбоксильну (- СООН) групи. Амінокислоти є мономерними одиницями білків, у складі яких залишки амінокислот з'єднані пептидними зв'язками.
Амінокислоти містяться в продуктах, багатих білком, таких як м'ясо, риба, молоко, овочі, боби, горох і зерно.
Організм може виробляти пролін самостійно, але його також вживають в їжу. Типова дієта містить близько 5 грамів проліну щодня. Основними джерелами є багата білком їжа, включаючи м'ясо, рибу та молочні продукти. Пролін також можна приймати як добавку.
3. Амінокислотні залишки у молекулі білка сполучаються між собою міцним ковалентним зв'язком, який виникає між карбоксильною групою однієї амінокислоти і аміногрупою іншої. — CH — CO — NH — CH — CO — NH — CH — COOH… Поліпептиди з високою молекулярною масою (понад 6000) називають білками.
Усі амінокислоти містять карбоксильну й аміногрупи. В α-амінокислот вони приєднані до одного і того ж атома карбону. Решту молекули називають бічним ланцюгом або R-групою. Ці групи відрізняються за розміром, формою, гідрофільністю, електричним зарядом, схильністю …