Строганина поширена у якутів, комі, ескімосів, а також у північноруській кухні, її вважають міжнародною стравою. Строганіну можна скуштувати у ресторанах, а також у гостях у місцевого населення. За сигналом макальщика (приготував макало людини) струганину вносять з вулиці і подають на стіл.
Різні страви з лошати з давніх-давен присутні на столі якутів. Справа в тому, що кінь у народу саха вважається священною твариною, а їжа, приготована з її м'яса, приносить здоров'я та життєву силу кожному, хто його скуштував. Одна з найпопулярніших страв із лошати струганіна.
Строганіна – свіжозаморожена риба або м'ясо, одна з основних страв північної кухні (популярна у північноросійській, якутській кухні, кухні комі). Подається до столу у сирому замороженому вигляді. Нарізається стружкою, краще невеликими порціями, щоб уникнути передчасного розморожування.
Щоб у страви був смак, до неї подають особливу суміш із солі та меленого перцю в пропорціях 1:1 – туди скибочки. струганіни мачають, а потім насолоджуються смаком риби. Цікаво! Суміш солі та перцю для струганіни називається «маканина» – ну, зрозуміло, від якого слова походить ця назва.