Правильно заварений напій має густу кремову пінку завтовшки 2-3 мм.. Якщо пінка відсутня, то процес приготування був неправильний. Еспресо готується до 30 секунд. Якщо напій готовий вже через 15 секунд або раніше, це говорить про невідповідність до правил.Jul 18, 2016
Як правило, еспресо готується за 23–30 секунд від моменту ввімкнення помпи до її вимикання. Вага готового напою повинна бути приблизно в 1,8-2,2 рази більша, ніж дозування. Тобто якщо ви використовуєте дозування меленої кави 18 грам, приблизна вага подвійного еспресо має бути 32-40 грам.
Правильно підготовлений еспресо повинен бути ароматним, щільним, округлим і насиченим з довгим, солодким післясмаком. У смаку буде баланс солодощі, хорошої кислотності та дуже легкої гіркоти.
Необхідною умовою для отримання еспресо є швидкість протоки, яка для подвійного кошика, що вміщає 16-20 г кави (а саме її треба використовувати початківцям: в ній легше досягти рівномірної екстракції завдяки ширшому діаметру сітки) становить близько 1.5 мл/сікщо дає 35-40 мл напою за 25-28 мл.