Напередодні виключіть важкі продукти та з великим вмістом клітковини. Не вживайте сири, жирне м'ясо, салати з майонезом, рибу, перловку, бобові, цільнозерновий хліб. Підійдуть нежирний сир, гречка, зроблені на пару курячі котлети, біле куряче м'ясо, зелений салат. Підійдуть картопляне пюре і парова броколі.
За дві доби до процедури важливо виключити з раціону харчування гостру їжу, шоколад, насіння та горіхи. Також потрібно припинити вживати алкоголь. Їсти можна лише до 18 години попереднього дня перед процедурою.
Також процедура ковтання зонда може проводитися під загальним наркозом в умовах медикаментозного сну. Після цього пацієнта укладуть на правий бік, в рот введуть спеціальний загубник, щоб не пошкодити зуби ендоскопом під час маніпуляції. Потім доктор повільно вводить ендоскоп у стравохід.
Бажано мати із собою направлення від лікаря на дослідження та результати попередніх досліджень. Але якщо направлення немає, то можна виконати процедуру і без.
Вечеря (до 18-00) повинна бути нежирною (без м'яса, риби, сиру, майонезу) та не містити продукти, в яких багато клітковини (цільнозерновий хліб, капуста, редис, бобові). Можна їсти пюре, гречану та вівсяну каші, сир, парові курячі котлети, суп, компот. В день проведення гастроскопії не можна їсти та пити.
Протягом 7-15 хвилин лікар-ендоскопіст оцінює стан стравоходу, шлунку та дванадцятипалої кишки. За потреби можна зафіксувати зображення на знімках, аби мати змогу проаналізувати їх ще раз. Гастроскопія також може здійснюватися під місцевою анестезією або в стані медикаментозної седації (сну).
Всі маніпуляції проводяться в спеціальному кабінеті. Для зменшення блювотного рефлексу перед процедурою ковтання зонда проводиться анестезія кореня язика з допомогою спрею або шляхом полоскання горла знеболюючим розчином. Пацієнт, коли його горло …