Існує два види клітковини – розчинна і нерозчинна. Практично всі рослини містять обидва види, але в різних пропорціях.Sep 2, 2020
Одне з найдоступніших джерел клітковини, мікроелементів і вітамінів – це хліб із борошна грубого помелу. Найкориснішим заведено вважати житній хліб: він низькокалорійний і в ньому багато харчових волокон, які знижують цукор у крові й очищають травний тракт.
Необроблене зерно зберігає зовнішню оболонку, ендосперм і зародок. У такому зерні міститься максимум нутрієнтів і клітковини, тому в разі хронічного закрепу потрібно включати в раціон цільнозернові продукти і висівки (відокремлену оболонку зерен).
Нижче наведено список продуктів із великим вмістом клітковини: Квасоля і горох – 15%; Білий рис і пшениця – 8%; Овес і ячмінь – 8-10%; Горіхи, мигдаль, оливки – 10-15%; Свіжі овочі – 2-5%. Овочі з найбільшою кількістю клітковини: зелений горошок, брюссельська капуста, броколі, спаржа, морква; Ягоди – 3-7%.