Житнє борошно буває 3 видів: сіяна, обдирна та шпалерна. Борошно житнє є вищим сортом борошна житнього, тому що виробляється з самих живильних клітин, які оточують зародок зерна.
Борошно обдирна або сіяна 450 помелу містить невелику частину оболонок зерна жита, вона неоднорідна за розміром. Колір обдирний житнього борошна – Сірувато-білий або кремово-сірий. У ній менше оболонок зерна, ніж у шпалерній (їх частково обдирають). Це цінний та корисний продукт для тих, хто стежить за своїм здоров'ям.
Цільнозернова або житня Прихильники здорового харчування обирають найкращі сорти цільнозернової борошна для випічки, виготовленої в процесі разового помелу неочищеного зерна, що містить мало клейковини. Страви з неї відрізняються своєрідним смаком та ароматом, щільною структурою та пористим складом.
Житнє борошно виробляється трьох сортів:
- Сіяна борошно (найвищий сортмістить у своєму складі багато крохмалю, цукор, білок, клітковину);
- Обдирна борошно (містить менше білка, але більше крохмалю);
- Шпалерна (багата білком, водорозчинними речовинами, крохмалем і клітковиною).