Ячна крупа – Вигляд ячмінної крупи, одержуваної дробленням ячмінного зерна, попередньо звільненого від квіткових плівок і плодових оболонок, має вигляд білих або трохи жовтуватих гранул-крупинок неправильної форми з гострими гранями. На відміну від перлової крупи не піддається шліфування та полірування.
Насамперед розрізнити ці обидва продукти можна на вигляд: ячна характеризується сірувато-білим кольором, а пшенична ж, має насичений жовтий або коричнево-сірий відтінок.
Перлова крупа виходить шляхом очищення ячменю від плівок та подальшої спеціальної обробки. Зерна шліфують і полірують, тому їхня поверхня стає гладкою і блискучою, а самі зерна округлими з м'якими краями. Саме такий зовнішній вигляд вплинув на назву: перлівка від англ.
Завдяки наявності харчових волокон та рослинного білка, ячка перетравлюється повільно, створює відчуття ситості, дозволяє уникати перекушування. Лікарі рекомендують вводити кашу з ячмінний крупи у меню не рідше 3 разів на тиждень. Корисні речовини, що містяться в ній, сприяють зниженню рівня глюкози у крові.