Охолодження трупа. Вплив усіх цих факторів на швидкість охолодження враховується приблизно. У літературі є дані про час, необхідний для охолодження трупа дорослої людини до температури довкілля: за температури +20С – приблизно 30 годин, за +10С – 40, за +5С – 50 годин.
Рівень температури нижче 35 °C вказує на наявність серйозного захворювання. Жертви переохолодження впадають у ступор, якщо температура їхнього тіла знижується до позначки 32,2 °C, більшість непритомніють за 29,5 °C і гинуть за температури нижче 26,5 °C.
Охолодження трупа зумовлене припиненням ендогенного вироблення тепла через те, що після настання біологічної смерті метаболізм припиняється. Перші ознаки охолодження трупа на дотик визначаються через 1-2 години після настання смерті в дистальних відділах тіла.