Міцність найбільш вживаних алкогольних напоїв Вино — 9-20 % об. Портвейн — 20-22 % об. Квас — 0,3-2,2 % об . Саке — 16-18 % об.
Оптимальна ж температура зберігання вина не повинна бути вище або нижче 10 – 12 градусів за Цельсієм. Дещо відрізняється це правило при зберіганні міцних десертних вин, для їх збереження оптимальної температурою є 14 – 16 градусів Цельсія.
сухі вина – концентрація цукру до 0,3%, вміст спирту від 8% до 11%; напівсухі вина – концентрація цукру від 0,5% до 3%, вміст спирту від 9% до 11%; напівсолодкі вина – концентрація цукру від 3% до 8%, вміст спирту від 9% до 13%; десертні напівсолодкі вина – концентрація цукру від 5% до 12%, вміст спирту від 14% до 16%;
У домашніх умовах дуже легко перевірити вино, справжнє воно, чи якесь синтетичне. Наливаєте трохи (грам 10) вина в прозорий стакан або келих, потім додайте в стакан трохи звичайної харчової соди. Якщо вино змінило колір (набуло сіро-зелено-блакитний відтінок) – значить воно справжнє.
Червоне: легке, скажімо, Блауфранкіш, подавайте при температурі 13-16, а більш потужне, як-от Cuvée (Кюве) – 16-18 градусів за Цельсієм. До слова, радимо відкоркувати червоне приблизно за годину до подачі, аби вино «подихало». А от зі свіжим легким білим чи рожевим не рекомендуємо такого робити.
Найбільш простим способом визначення у вині градуса є використання ареометра. Його трубка повинна бути суха і чиста. Ареометр не повинен торкатися стінок посудини, в якому знаходиться вино і проводиться вимір міцності. Визначення міцності виробляють при температурі …