При зменшенні температури обсяг зменшується та густина збільшується. Маса речовини у своїй не змінюється. Єдиний виняток – рідка вода, яка досягає максимуму щільності за +3,98 ºC. Вище цієї температури обсяг води збільшується, та густина зменшується.
Від чого залежить густина речовини Так у переважній більшості випадків при зниженні температури щільність збільшується. Виняток становлять вода, чавун, бронза та деякі інші речовини, які у певному температурному діапазоні проявляють себе інакше. Вода, наприклад, має максимальну густина за 4 °C.
Щільність води при переході її з твердого стану в рідке не зменшується, як майже в усіх інших речовин, а зростає. При нагріванні води від 0 до 4°С густина її також зростає. 4°С вода має максимальну густина, і лише при подальшому нагріванні її густина зменшується.