Також в ньому міститься клітковина, білки і невелика частина корисних рослинних жирів (0,6%). Він є відмінним джерелом мінералів (кальцію, калію, міді, заліза, магнію, цинку, марганцю, фосфору), вітамінів (А, С, В1, В2, B3, B5 та B6), флавоноїдів, бета-каротину, поліфенолів, фолатів і антоціанів.
agrest (у XV–XVI «кисле вино з незрілого винограду», пізніше «аґрус») від італ. agresto («незрілий виноград»). Італійське слово, зі свого боку, походить від лат.
«клюква»), лохина (рос. «голубика»), аґрус (рос. «крыжовник»).
Порічки (Ribes) — рід листопадних, рідше вічнозелених чагарників з родини аґрусових. Різні види відомі як смородина або аґрус, а деякі з них вирощують заради їстівних плодів або як декоративні рослини. Ribes — єдиний рід у родині Grossulariaceae.
Одна 100-грамова порція ягід аґрусу забезпечує 300 мг вітаміну С, що вдвічі перевищує рекомендовану добову норму для дорослих. В них міститься також значна кількість поліфенолів, алкалоїдів і флавоноїдів.
Швидка і глибока заморозка свіжих ягід аґрусу допомагає заготувати їх на користь без втрати якості та корисних властивостей.