Плід має бути яскравим і контрастним. Жовта пляма, бочок кавуна, який торкався землі, має бути насиченим жовтим або помаранчевим. Жовтизна не повинна бути більшою за 12 сантиметрів. Якщо пляма більша, це свідчить про те, що кавун вирощувався в холодних умовах.
Якщо кавун впаде на дно – перед нами ягода накачана нітратами. Якщо залишиться на поверхні – все добре. Відрізаємо шматок м’якоті й розміщуємо його в склянці води. Якщо вода набула насиченого червоного кольору, не варто куштувати такий кавун.
“Колір м’якоті “поганого” кавуна інтенсивно яскраво-червоний з невеликим фіолетовим відтінком; волокна, які йдуть від серцевини до кірочки, не білі, як годиться, а з усіма відтінками жовтого; у “неправильного” кавуна поверхня зрізу гладенька, глянсова, тоді як у нормі вона має іскритися крупинками”, – інформує …
Жовта кірка – ознака високої концентрації нітратів Покупець може отруїтися після вживання такого плоду. Тому звертайте увагу на колір кірки під час розрізу кавуна: вона не має бути жовтою. А в м’якоті хорошого кавуна не може бути білих прожилок.