Як варити пшоно в каструлі Крупа повинна трохи пузиритися. Варіть близько 20 хвилин або до тих пір, поки рідина не вбереться. Залишіть кашу настоюватися під кришкою на 5–10 хвилин.
Як варити пшоняну кашу на плиті Всипте крупу у каструлю, залийте молоком чи водою. Якщо готуєте на суміші, то спочатку влийте воду – молоко знадобиться пізніше. Доведіть до кипіння і варіть близько 30 хвилин або довше на помірному вогні періодично помішуючи. Рідина має вбратися.
Можна просто обдати пшоно гарячою водою перед приготуванням. Як правило, цього вистачає, щоб каша не гірчила. Якщо гаряча вода не впоралася з гіркотою, значить, є така пшонка не стоїть.