Чим корисні ягоди барбарису для організму людини? Під час термічної обробки барбарису ягоди не втрачають корисних властивостей. Вони чинять загальнозміцнювальну, протизапальну, бактерицидну, антисептичну, седативну, нейропротекторну, в’яжучу, кровоспинну, сечогінну та жовчогінну дію.
Сік плодів має жарознижувальні, протимікробні, кровоспинні, потогінні та в’яжучі властивості. Свіжі плоди, настої, витяжки та настоянки застосовують у разі захворювань печінки, нирково-кам’яної хвороби, запалення нирок, сечового міхура, подагри та ревматизму.
Чай із барбарисом допомагає вилікувати шлунково-кишкові захворювання, як-от печія, розлад шлунка, диспепсія, діарея, втрата апетиту і закреп. Перш ніж використовувати барбарис від діареї дітям, найкраще проконсультуватися з професійним лікарем.
Настоянка барбарису знижує артеріальний тиск, уповільнює прискорений пульс, чинить заспокійливу дію. – Нині вчені встановили, що плоди барбарису багаті на яблучну, лимонну, винну та аскорбінову кислоти, – каже лікар-терапевт Ніна ІЩЕНКО.