Існує давня легенда про походження слова "Палов ЗОШ", яка пов'язана з ім'ям великого Авіценни. Насправді ПАЛОВ ЗОШ – це абревіатура, що складається з великих літер інгредієнтів страви: П-Пієз-цибуля, А-аез – морква, Л-лахм – м'ясо, О-оліо – олія, В- вет- сіль.
Палов — традиційна страва, яку має вміти готувати кожен мешканець Узбекистану. Готується ця смачна страва з дуже простих інгредієнтів: рису, м'яса, спецій, моркви та цибулі.
Фасмера пропонує спрощений варіант: "Плов – від турецького "пілав" – крута рисова каша". Насправді слово "пловприйшло в російську мову від тюрків через татар і походить від турецького "пілав", яке запозичили багато європейських мов: англійська – pilaw, pilau; німецька – Pilaw і французька – pilaf, pilau.
Плов, або як казали в Персії, пилав – дуже давня страва, яка народилася на Близькому Сході з появою там зернової рисової культури, близько ІІ-ІІІ століть до н. е. Саме тоді тюркські кочівники почали обмінювати в Китаї худобу на рисові зерна.