У СРСР виробництво плавлених сирів освоєно в 1934 році на Московському заводі плавлених сирів, з 1940-х років впроваджено виробництво плавленого сиру з знежиреної сировини (сир «Новий»), 1960-ті роки створено рецепти плавлених сирків «Дружба», «Хвиля», «Омичка», «Янтар», що випускаються і зараз.
1963 року з'явився знаменитий плавлений сирок «Дружба».
Він являє собою ворону, що злилися в дружньому екстазі, і лисицю з гігантським сирком.Дружба» у лапах/крилах. Зроблено цей сирок із бронзи та важить близько 200 кілограм. Масова частка жиру в сухій речовині у сиру «Дружба»виробництва «Карат» – 55%.
Перший плавлений сир з'явився на початку ХХ ст. Його вигадали у Швейцарії вчені, які працювали на оборонну промисловість країни. Головною їжею швейцарських призовників та резервістів традиційно було фондю, зроблене на основі розплавленого сиру, який швидко псувався.