Ягода в перетертому вигляді теж краще зберігатися у досить прохолодному місці. Це не обов'язково має бути морозилка. Підійде зберігання у звичайному холодильнику. Смородину у сушеному вигляді слід зберігати у теплому, але обов'язково сухому місці, щоб ягода не мали змоги вбирати в себе зайву вологу.
Гілку смородини необхідно помістити в склянку, залити окропом та дочекатися охолодження. Приймати напій по 100 г 3 десь у день. При токсикозі добре допомагає смородиновий сік чи морс.
Збирати краще пензликами, акуратно, щоб не пошкодити і не пом'яти. Використовувати для збору маленькі цебра, дрібні кошики, коробки або решета, ємністю на 2-4 кілограми. І бажано, щоб ширина була більшою за висоту: у цьому випадку ягоди точно не пам'ятаються під власним вагою.