Енергетична цінність (калорійність) на 100 г (g) продукту – 1157 кДж (kJ) / 273 ккал (kcal).
риби – приблизно 200 ккал на 100 грамів. – Жири. властивостями. – Вітаміни головних груп – А, В, D, Е, РР.
Ось список низькокалорійних риб: річкова: окунь, лящ, судак, йорж, лин, щука; морська: тріска, сріблястий хек, путасу, минтай, навага, сайда, вобла, сібас, пікша.
Риба в основному складається з води (53-89 %), білків (7-23 %) і жирів (2-34 %). За вмістом білку риба не поступається м'ясу, а деякі її види навіть перевершують м'ясо. Жири, що входять до складу риби, і основу яких — до 86 % — складають ненасичені кислоти, легше засвоюються організмом.
До цінних видів риб відносяться осетрові. У їх мʼясі міститься 7-12% жиру і 16-19 % білка. Смачними і поживними є також лососеві риби. Мʼясо у них рожеве або червоне, пружне, з прошарками жиру, містить в середньому 8-13% жиру і 16-22% білка.
Доктор Євген Комаровський каже, що лікарі всього світу настійно рекомендують, щоб кожна людина, діти і дорослі, їли мінімум дві порції риби в тиждень. Одна порція – це 140 грам. Але можна і більше – від двох до чотирьох порцій, тобто 280-560 грам в тиждень.
Найкращий варіант дієтичного харчування – використовувати свіжу якісну рибу, і готувати її на пару або шляхом відварювання, запікання, гасіння. Не рекомендується їсти консервований, солоний, копчений або смажений продукт, тому що губляться корисні властивості, а енергетична …