Нейтралізувати пересол допоможе кислота чи цукор. Якщо дозволяє рецептура, у пересолену страву можна, можливо додати лимонний сік, томатну пасту чи помідори, цукор, мед. Ще один варіант для порятунку страви – приготувати другу несолону порцію і змішати з пересоленою.
Зайву сіль добре усувають крупи – особливо рис – та макаронні вироби. Якщо варите суп з такими інгредієнтами і він не дуже густий, просто додавайте їх у міру потреби. Якщо поміняти консистенцію страви не можна, покладіть 2-3 ложки крупи в марлю і опустіть на 5-10 хвилин, потім вийміть.
Гуляш і спекотне, в яких забагато солі, допоможе виправити сметана. М'ясо кладуть у чашку зі сметаною і дають охолонути. Якщо возитися з перекладанням м'яса не хочеться, додайте в посуд з м'ясом олійний або борошняний прісний соус. Врятувати становище може і прісний гарнір.