Після варіння в шкірці її легко відокремити від бульби навіть за допомогою пальців. При варінні виділяє характерний запах, властивий молодому картоплі. Будь-які сторонні запахи повинні вас насторожити – швидше за все це не молодий або неякісна бульба. Також не можна використовувати в їжу картоплини із зеленими плямами.
В будь-якому випадку, якщо картопля став зморшкуватим і водянистим, на ньому з'явилися проростки, зелені чи коричневі плями – його не треба їсти, його треба викинути. У таких бульбах немає жодної користі, натомість потенційної шкоди – цілком!
Збір ранній починається, коли листя рослини тільки починає в'янути – на 90-й день після посадки. Врожай молодий збирають ще через місяць, коли листя остаточно зів'яне, а всю картоплю, Яка визріває пізніше, називають «старою», у неї товста шкірка, завдяки якій вона може майже всю зиму зберігатися в льохах.