Ягоди червоного та темно-синього кольору, круглі та довгасті, трохи криві. Усередині м'якоті дрібне коричневе насіння. На смак плоди жимолості приємні та солодкі, з кислинкою. Серед видів та сортів зустрічаються їстівні та отруйні.
Жимолість використовується в народній медицині при кровотечах, викликаних крихкістю судин, при захворюваннях жовчного міхура, малярії, гіпертонічної хвороби, розладах шлунково-кишкового тракту. Ягоди жимолості посилюють секреторну функцію шлунка, збільшуючи здатність, що перетравлює.
Ягоди жимолості рекомендуються для тих, хто страждає на авітаміноз, що з'являється найчастіше після зими, коли організм потребує аскорбінової кислоти (вітамін C). Сік зрілих плодів застосовується для лікування мікозів та виразок, а настоянки з квіток та листя зміцнюють здоров'я очей, горла та шкіри.
Користь жимолості для організму людини обумовлена багатокомпонентністю цілющих речовин. У ягодах повністю відсутні білки та жири, кількість вуглеводів – незначна (8,5 г). Калорійність плодів дуже низька – 40 ккал/100 г. Жимолість містить велику кількість глюкози, фруктози та сахарози.