Допустима вологість зерна при зберіганні: допустима вологість пшениці, вважається не більше 13-14% вологості. Для тривалого зберігання оптимально вважається не вище 13%.13 Apr 2021
Так, для зернових злакових, що зберігаються до 1 року допустима вологість – 14-15%, для зернобобових – 15-16% та для олійних – 6-8%. Ефективна технологія зберігання зерна визначає стан його активної життєдіяльності та організмів, які перебувають у зерновій масі.
Коли насичення зерна вологою досягає конкретного рівня, відбувається різке збільшення інтенсивності дихання. Даний рівень можна виміряти у відсотковому виразі абсолютно точно, і для більшості зернових культур він становить 15%. Цю величину називають критичною вологістю.
Існує спосіб виміру вологості зерна шляхом його висушування у спеціальній сушильній шафі. Формула вологості зерна у цьому випадку виглядає так: W = 100 – (m3 – m4) * (m1 – m2). Вологість у цій формулі позначається буквою W та вимірюється у відсотках.