Розпізнати отруйний гриб допоможе кільце на ніжці та «чашечка» в її основі. Платівки капелюшка мають білий колір, а у печериць — темні. МНС Росії рекомендує звертати на ці ознаки увагу, щоб відрізнити їстівні гриби від неїстівних.
Вас повинні насторожити пластинки червоного або молочно-білого кольору, потовщена основа гриба. Це відмітні ознаки неїстівних опеньків. У їстівних осінніх грибів медовий капелюшок з лусочками, є плівка білого кольору, призначення якої – зв'язувати ніжку гриба з краєм капелюшки.
хибну і їстівну Лисички розрізняють головним чином по краю капелюшка – у "справжньої" той немов гофрований. Також хибна лисичка буде яскраво-червоною або помаранчевою, тоді як їстівна має більш блідий відтінок; справжні маслюки відрізняє липка, блискуча шкірка на капелюшку.
Чи правда, що цибулина синіє приварювання, якщо гриби отруйні? На зв'язку з нами доцент кафедри анестезіології та реаніматології Башкирського медичного університету Гузель Біктимирова: "Ні, це абсолютна неправда. Скажімо так, ця помилка коштувала життя кільком людям. Це пов'язано з певною будовою грибів.