Пекти слід зупиняти через 10 – 15 хв після випуску чавуну, під час якого піч продувають. Після того, як виділення газу на колошнику почне зменшуватися, його запалюють, для чого висипають розпечений кокс і гарячі дрова зі скіпу в лійку.
Рестарт доменної печі займає в середньому 10 днів: доба-три грубка буде тільки прогріватись, потім перші дні виходитиме продукт, схожий на чавун, але не придатний для подальшого використання. Відповідно, доменну піч просто так не вимкнеш, так як цей процес довгий та витратний.
Під зупинкою доменної печі розуміється повне припинення подачі дуття в доменну піч з попереднім відключенням її від газової мережі газоочищення та припиненням завантаження матеріалів у пекти. Неправильна зупинка печі може призвести до аварії з тяжкими наслідками та тягне за собою строгу відповідальність.
Доменні печі – Великі металоплавильні агрегати шахтного типу, призначені для виплавки чавунів та феросплавів. Принцип роботи заснований на протитоці розжарених відновлювальних газів і завантажуваної шихти, що рухаються вгору, а ключовою особливістю є безперервність плавочного процесу.