За стиглістю редьку поділяють на літню і зимову. Сорти літньої мають короткий період вегетації, 40–50 днів, зимової – 85–100 днів. Тож літня для тривалого зберігання не годиться. Зберігати такі коренеплоди в ящиках або поліетиленових пакетах із отворами в кімнатних умовах можна тиждень, у холодильнику – до 20 днів.6 жовт. 2020 р.
Збирають коренеплоди в третій декаді жовтня — на початку листопада, коли температура повітря стійко знизиться до +5 оС, аж до настання тривалих заморозків. Краще викопувати редьку в суху погоду, якщо ж задощило, коренеплоди перед закладанням на тривале зберігання обов'язково просушують.
Препарати з редьки регулюють тиск, добре знижують вміст цукру, тому вона показана діабетикам. А ще сукупність корисних речовин, що містяться в редьці, сприяє зниженню холестерину в крові, тому коренеплід є незамінним засобом для профілактики й лікування атеросклерозу судин серця та головного мозку.
Для вирощування редиски найкраще підходить суглинний ґрунт. У піщаному ґрунті редиска теж росте, але її потрібно часто поливати. Коренеплід краще росте у високих грядках, тому з осені краще підготувати місце заввишки понад 20 см.
Дієтологи радять не вживати редиску кожен день, оскільки можна викликати дискомфорт в кишечнику. А також вживати натщесерце, оскільки гірчичні масла здатні викликати сильний опік слизової оболонки. Безпечною нормою є – до 300 грам редиски на добу.
Завдяки великій кількості клітковини, цей коренеплід стимулює перистальтику кишківника та збільшує виділення травних соків. Тому редьку рекомендують людям з хронічним запаленням тонкої та товстої кишок, хронічним гепатитом. Редька помічна в разі лямбліозів, навіть за цирозу печінки, панкреатиту.
Як і де зберігати редьку Якщо дотримуватися всіх оптимальні умови зберігання, періодично перевіряти овоч, то можна успішно зберігати редьку до 9 місяців.