За класичною швейцарською рецептурою, до складу фондю входить сир, біле сухе вино (інколи в поєднанні з кіршем), крохмаль і мускат. Страву подають гарячою. А їдять її, вмочуючи в загуслу сирну масу шматочки хліба.
Взагалі їсти фондю досить просто. На довгу виделку насаджують шматочок гарніру і вмочують його в ємність із сиром. Потім виделку дістають із фондюшниці, дають стекти надлишкам сиру і застигнути сиру на виделці. Потім вилку кладуть на тарілочку і чекають коли шматочок трохи охолоне, вмочують у соуси (якщо вони є) і тоді їдять.
Розповідаємо найважливіше про національну гастрономічну гордість Швейцарії. “Гаряча страва з розплавленого сиру кількох сортів з вином, мускатним горіхом тощо, яку їдять, намазуючи загуслу масу на шматочки підсушеного хліба” ─ так про фондю пишуть словники.
Вмочуйте скибочки запеченої або відвареної картоплі у фондю і насолоджуйтеся улюбленим поєднанням. Не думайте, що фрукти пасують тільки до шоколадного фондю. Соковиті яблука та груші завжди були чудовою парою до сиру. Подавайте фрукти трохи охолодженими і нарізайте часточками.