Кал – кінцевий продукт травлення, що утворюється внаслідок складних біохімічних процесів у шлунково-кишковому тракті. Вважається, що кал утворюється з хімусу у товстій кишці. Добова кількість калу у здорових людей може помітно змінюватись. Рослинна їжа збільшує кількість калу, тварина зменшує.
Якщо коротко, то в товстому кишечнику залишки їжі перемішуються, всмоктується вода, утворюються калові маси і просуваються до «виходу» — пряма кишка, де стінка розтягується, з'являється позиву на дефекацію і калові маси виводяться назовні.
Формування калових мас починається в сліпій та висхідній кишці, де відбувається всмоктування рідини, мінеральних солей, вітамінів, а під дією кишкової мікрофлори закінчується ферментативна утилізація білкових речовин.
Головним смердючим інгредієнтом людських фекалій служить Це продукт розпаду триптофану в нашому кишечнику.