Білок у яйцях У 1 сирому курячому яйці середнього розміру (55 г) міститься 6,9 г білка – 4,14 г у білку, 2,20 г у жовтку та 0,56 г у шкаралупі.
Яйце (їжа)
Варене куряче яйце | |
---|---|
Тип | Закуска |
Харчова цінність (на порцію) | Білки: 13 г Жири: 10 г Вуглеводи: 1 г |
Глікемічний індекс | 0 (низький) |
Рецепт у Вікіпідручнику Медіафайли у Вікісховищі Складність: |
Якщо вам треба зварити яйце круто (повна готовність, твердий жовток) – це 10-12 хв після закипання. Якщо треба некруті яйця (твердий білок, рідкий жовток), то на це піде 5-6 хв. Якщо ж ви хочете рідкі яйця (або пашот) – їх треба варити 2-3 хв після закипання води.
В чому користь варених яєць Яйця багаті вітамінами групи А, В, Е і К. Також в цьому продукті міститься залізо, фосфор, сірка. Всі ці речовини позитивно впливають на настрій, пам'ять та працездатність. Яйця є джерелом білка, який легко засвоюється.
Крім м'яса і молока високий вміст білка можна знайти в бобових, грибах, горіхах, насінні, цільно зернових крупах і навіть в овочах, хоча не всі містять всі незамінні амінокислоти. При цьому рослинні білки, що містяться, наприклад, у гречці, кіноа або сої, є повноцінними, оскільки мають усі незамінні амінокислоти.
Яйця, зварені некруто, своєю корисності не втрачають. У них міститься 70 ккал. Такий продукт повністю перетравлюється через пару годин. Чим довше воно варитися, тим гірше воно буде перетравлюватися. А для того щоб отримати яйця всмятку, їх необхідно варити всього 3 – 5 хвилин. …