Кисломолочні продукти – загальна назва таких продуктів, як йогурт, сметана, кефір, ряжанка, закваска, айран, вершки та інші види. Назва пов'язана з тим, що в молоко додають культури молочних бактерій, які розщеплюють молочний цукор і перетворюють частину лактози на молочну кислоту та інші речовини.
Продукти молочнокислого бродіння отримують, коли під дією бактерій у молоці розщеплюється молочний цукор. Через це утворюється молочна кислота, яка сприяє згортанню білка казеїну. Отриманий у результаті такого процесу напій організм засвоює на 60% краще за звичайне молоко.
До молочної продукції відносяться: молоко питне; вершки; молоко і вершки сухі; масло вершкове і жир молочний; сир твердий, напівтвердий, м'який, підплавлений, плавлений і кисломолочний; кисломолочні продукти (йогурт, кефір, ацидофілін, ряжанка, кумис, сметана, простокваша, варенець); морозиво молочне, вершкове, пломбір …
Натуральні йогурти Тож кисломолочні продукти краще їсти після їжі, коли рівень кислоти в шлунку низький. І особливо цього правила важливо дотримуватися з кисломолочними продуктами з пробіотиками.
Кисломолочні продукти класифікують за наступними ознаками:
- За видом продукту: кисломолочні напої, сметана, сир, сиркові вироби.
- За видом бродіння: продукти кисломолочного бродіння та змішаного бродіння(кефір, кумис).
- За технологією виробництва: резервуарні, кислотні, сичугові .
Сир — це кисломолочний продукт, який відрізняється високим вмістом білків, вітамінів групи В, здорових жирів, а також кальцію, магнію, фосфору та ін. Сир розрізняють за …