Відсоток сухої речовини = грам сухого матеріалу х 100 / грам вихідного матеріалу . Якщо тарілку зважували разом із кормом, її вагу, ясна річ, потрібно відняти: Відсоток сухої речовини = грам сухого матеріалу – г тарілки х 100 / грам вихідного матеріалу – г тарілки.
Вміст сухих речовин і вологи в напівфабрикатах, стравах і кулінарних виробах визначають ваговими методами (у сушильній шафі та на приладі ВЧ) і рефрактометричним методом. Вагові методи засновані на виділенні гігроскопічної вологи з досліджуваного об’єкта за певної температури.
Суха речовина (СВ, T, TM) – частина корму, що залишається після висушування до постійної ваги (за 1050С). Кількість сухої речовини в кормі або раціоні – важливий комплексний показник поживності та енергетичної цінності кормів.
n ( X ) = m ( X ) M ( X ) – кількість речовини можна обчислити, якщо її масу поділити на молярну масу. Приклад: обчисли кількість води в її порції масою 36 г. M ( H 2 O ) = 18 г/моль.