Визначити чи зварений рак живим, чи вже не живим досить просто. У живого раку хвостик, так звана "шийка", коли він зварений живим, притиснута до черевця, як би кільцем. Тобто він її підтискає під час варіння від болю 🙄 У раку ж, звареного вже заснулим, шийка (хвіст) висить вільно, і не притиснута до черевця.
Коли рак потрапляє в окріп, він напружує м'язи, і що більше він здоровий і сильний, то більше притискає хвіст. Якщо у вареного раку хвіст випростується без зусиль, це означає, що вам зварили або мертвого, або вже дуже слабкого, сонного раку, що був при смерті. Такого не їжте – можете отруїтися.
Живі раки повинні ворушити вусами, клацати клешнями, – словом, виявляти достатню активність. Якщо один із річкових мешканців млявий і практично не рухається, це може бути ознакою хвороби або її швидкої загибелі.
Мертвими їх зварити Звичайно теж можна, але за умови, що вони свіжі, інакше можна отримати харчове отруєння і дуже серйозне. І ще одне зауваження – коли живого раку кидають у окріп, то він підтискає своє черевце в калачик. А якщо його варили мертвим, то черевце пряме.