Самовар – металевий посуд для кип'ятіння води та приготування чаю. Спочатку вода нагрівалася внутрішньою топкою, що є високою трубкою, що наповнюється деревним вугіллям. Пізніше з'явилися інші види самоварів – гасові, електричні та ін.
У трубу самовару, який повністю заповнюється водою, закладається вже запалена смолиста скіпка або цурка, а потім поступово додаються вугілля, тріски, шишки, гілочки. Повітря в трубі нагрівається і піднімається, при цьому віддаючи тепло воді і нагріваючи її рівномірно.
Самовари сьогодні Найчастіше сучасні покупці використовують його у заміському будинку, на дачі, у лазні.
Самовар від самого початку використовували для підігрівання збитня – національного напою з меду та пряних трав. Сбитень передував чаю, а ХІХ столітті співіснував із чаєм і був невід'ємною частиною російської культури на той час. — У XVII столітті самоварне виробництво було запущене у Тулі братами Лисиціними.