Винайшов її француз Henri Le Roux, який у далекому 1980 році переїхав до Бретані, регіону Франції, де традиційно робили солоне вершкове масло.. Шляхом довгих експериментів він зрозумів, як виразити цей яскравий смак у карамелі, додав трохи горішків та вуалю, весь світ ось уже сорок років захоплюється солоною карамеллю.
Сіль, додана в солодку карамель, посилює смак карамелі, забирає нудотність і гіркоту.
Дослідники зазначають, що у Стародавній Греції та Стародавньому Римі видобували ячмінний цукор з ячмінної крупи. Потім із цього цукру та води робили карамель. Подібні ласощі були і в Китаї, але в Азії отримані цукерки ще обвалювали в обсмаженому насінні кунжуту.
Карл Солдан Хто винайшов карамель Першим винахідником був фармацевт Карл Солдан. Його дочка відмовлялася пити гіркі мікстури, і він вирішив поєднати корисність зі смаком карамелі. Досі ця техніка використовується у виробництві льодяників від кашлю та інших недуг.