Візьміть прозору склянку з водою. Капніть у воду молоко і поспостерігайте, як молоко буде розтікатися. Якщо молоко розбавлене водою, крапля молока у воді швидко розчиниться. Крапля незбираного молока має досягти дна і тільки потім розчинитися.
Налийте половину прозорої склянки чистої води. Додайте в неї трохи молока. Якщо продукт моментально розчинився у воді, отже, це підробка молока, якщо ж воно більшою мірою опустилося на дно і ніби створило нижній білуватий прошарок, отже, це молоко.
Для перевірки молока в домашніх умовах придбайте лакмусовий папірець. Він покаже наявність у молоці хімічних домішок. Якщо молоко не розбавлене, то лакмусовий папірець – залишиться без змін. Лакмусовий папірець визначить, чи є в молоці сода (у лужному середовищі лакмусовий папірець посиніє).
Визначити соду чи луги – процідити невелику кількість молока через паперову серветку і капнути трохи оцту. За наявності в молоці соди або інших лужних добавок – з’явиться ефект створення піни.