Зазвичай ще додають цукор, спеції, лікери. При цьому цукор щодо смаку грає дуже важливу роль — він «витягує» смак, робить його яскравішим. Наливка – трохи інша історія. Їх найчастіше роблять із ягід чи фруктів і додають більше цукру, чим в настоянку, – Так ягода дасть більше соку.
Підсолодити можна, можливо і потім. А щоб у готової настоянки цукор швидше розійшовся, можна, можливо відлити трохи її всипати цукор і прогріти на вогні (але не до кипіння), а потім вилити у загальну ємність та розмішати.
Також солодку настоянку можна готувати наступним способом: до 1 л спирту додати вказане в рецепті гірких та пряних настоянок кількість фруктів, ягід чи прянощів; туди ж додати цукор з розрахунком 50-300 г цукру на 1 л. Цукор можна замінити медом.