Домашня свиня є однією з найважливіших сільськогосподарських тварин. Від забою тварини отримують м’ясо, шкіру, сало та різні фармакологічні інгредієнти, зокрема – панкреатин. Щетина свині здавна слугувала для виготовлення пензлів і малярних щіток.
Свиней вирощують переважно заради м’яса та сала.
Зі свинини готують борщі, щі, розсольники, котлети, рагу, холодці, шашлик, шніцелі, ескалопи, ятерніце та інші страви; її використовують (навпіл із яловичиною) для приготування пельменів.
Свиняче м’ясо багате на цинк і магній, тому вживання його в їжу позитивно позначається на потенції та роботі серцево-судинної системи. Так само у свинині міститься амінокислота лізин, яка необхідна для повноцінного формування кісток.