Мереживні сервірувальні серветки (по-іншому їх називають ажурні, долізи, доліси, doyleys, ажурка, салфетки, мережива і т. д.) користуються великою популярністю.
Тарталетки – борошняні вироби з пісочного або прісного тіста у формі кошиків із фігурними краями. Ці кошики заповнюють різними начинками, як солодкими типу заварного крему, так і несолодкими: паштетами, салатами, ікрою. Слово походить від французького tartelette – "маленький тарт".
tartelette – «маленький тарт») – випічка у формі невеликого (до 10 см) кошика, зазвичай з пісочного тіста для наступної начинки. У європейській кухні у тарталеток начинка, як правило, солодка: із фруктів з пудингом або вершками, фланом чи шоколадом.
Основне відмінність від тарталетки – Розмір. Тарта розміром від 18 см і більше, а тарталетка розміром 6-8 см у діаметрі. Якщо тарту закрити зверху ще шаром тіста і всередину покласти несолодку начинку це вже киш.