При пастеризації молоко нагрівають за температури 60-80 градусів протягом години. Ультрапастеризація – це обробка молока при температурі близько 140 градусів Цельсія протягом 3-4 секунд, а потім швидке його охолодження до 4-5 градусів.
При стерилізації (ультрапастеризації) молоко нагрівається до високих температур (120-150⁰C) з витримкою до 30 хвилин. – При пастеризації знищуються шкідливі мікроорганізми, але залишаються корисні, стерилізоване (ультрапастеризоване) молоко не має як одних, так і інших.
Найбільш корисним молоком, яке пройшло термічну обробку, вважається пастеризоване молоко. Пастеризація, ультрапастеризація та стерилізація – теплові обробки, що сприяють збільшенню терміну придатності молока та зниженню вмісту будь-яких мікроорганізмів.
У готовому продукті зберігається більшість всіх водорозчинних вітамінів B1, В6, В12, С, поліненасичених жирних кислот, лізину і цистину. Концентрація бета-каротину, а також вітамінів А, D, В2, В3, РР, Н. А це і є головною перевагою ультрапастеризованого молока перед пастеризованим.