Такими вважаються унагі-соус, теріяки, спайси, горіховий, кімчі та ряд інших. Смакові особливості японських соусів – це неоднозначний та багатогранний смак. Більшість із них має кисло-солодкі нотки, солодко-солоні, кисло-солоні. Горіховий та рибний післясмак – теж не рідкість.
Соус спайси Будь-який цінитель японської кухні погодиться, що без спайси соусу багато страв втратили б свою чарівність. Спайсі соус – невід'ємний інгредієнт гунканів та деяких видів ролів, також його використовують як заправку для деяких салатів та для гарячих страв.
Васабі використовується практично у всіх стравах японської кухні. При вживанні з суші пасту намазують тонкою смужкою на рис або змішують із соєвим соусом, регулюючи таким чином рівень гостроти.