Написання whisky характерне тільки для шотландського продукту, ірландці за старих часів, щоб відрізнити віскі, вироблений в Ірландії, стали писати на етикетках “whiskey”.
Зауважимо, що всього два століття тому цей напій вважався алкоголем для простого люду. Здавна міцні напої в Шотландії називали скотчем. Пізніше з’явилася назва віскі (з гельської “uisce”), яка означала “вода”.
Віскі – це міцний напій, що виготовляється з різних зернових культур за допомогою дистиляції. Бурбон – це сорт віскі, для виробництва якого використовують кукурудзу. Відмінність віскі від бурбона полягає саме у використовуваній сировині. Згідно із законом США бурбон має складатися з кукурудзи як мінімум на 51%.
Віскі піддається триразовій дистиляції, що забезпечує його ніжний м’який смак. Шотландський алкоголь переганяється тільки двічі – звідси його сильніший аромат. Варто зазначити, що ірландський лікер виробляється з використанням низьких і широких кубів, а віскі – в посудинах трохи різноманітнішої форми.