Що міститься в манці Також у 100 г продукту міститься: 10-12 г білків; 1 г жирів; 68-73 г вуглеводів.
Перлова крупа популярна в Східній та Західній Європі.
Харчова цінність | |
---|---|
Білки | 9,3 г |
Жири | 1,2 г |
Вуглеводи | 73,0 г |
Харчові волокна | 15,6 г |
Крупи є одним із найуживаніших продуктів харчування. Їхня харчова цінність характеризується хімічним складом (табл. 1.1). Вміст окремих харчових речовин в крупах: жири – 0,6-5,8%; мінеральні речовини – 0,5-2,2%; білки – 7-13% (крупи з бобових культур – 22-23%); вуглеводи – 57-77%.
Каші, зварені на молоці І лідирує тут манка, калорійність якої перевищує навіть енергетичну цінність деяких десертів. Крім того, манна каша може спровокувати стрибок інсуліну в крові. Так, 100 грамів манної каші містить 173 калорії, тоді як шоколадний пудинг – 150.
До того ж у цих крупах виявлено шкідливу речовину – гліодин. Це мукополісахарид, який міститься в оболонці деяких злаків і викликає некроз (омертвіння) ворсинок кишечника, за рахунок яких відбувається всмоктування поживних речовин. На рахунку манної каші є один серйозний проступок: вона багата фітином.
У 100 г сухої крупи міститься 326 ккал. Стандартна порція на 40 г крупи (або 200-250 г готової каші, в залежності від кількості доданої рідини) містить 130 ккал.