Як проводиться розрахунок харчової та енергетичної цінності страв? Розрахунок енергетичної цінності продукції проводиться шляхом визначення кількості Ккал кожного показника: вуглеводів, білків, жирів і кислот на 100 гр. або 100 мл на цілу упаковку: вуглеводи (1 гр.) Aug 3, 2017
Енергетичну цінність страви визначають, множачи кількість засвоюваних білків, жирів і вуглеводів на відповідні коефіцієнти енергетичної цінності, що дорівнюють для білків – 4; для жирів – 9; для вуглеводів – 3,8 ккал/г. ЕЦ = Б(Ку)*4+Ж(Ку)*9+У(Ку)*3,8 (4), Де ЕЦ – енергетична цінність.
Вміст БЖУ представлено в грамах, а калорійність – у ккал і кДж (1 ккал = 4,1868 кДж). Калорійність їжі розраховують за допомогою її спалювання в калориметрі.
Для страв у блоці Харчова цінність автоматично виводиться інформація про кількість білків, жирів і вуглеводів у товарах, що входять до складу страви, а також їхню калорійність до і після приготування цієї страви.