Сир нарізають зручними шматочками, поєднуючись з іншими сирами, травами, свіжими овочами і шматочками хліба, покладеними на великому блюді або простій обробній дошці. До сирної тарілки подають вино або інші напої за настроєм. Найперша кулінарна страва, яка спадає на думку у зв’язку з сиром Маасдам – це фондю.
Його можна подавати як самостійну закуску, він чудово поєднується з фруктами, овочами, оливками і горіхами. Особливо добре підкреслює вишуканий смак Маасдама солодке вино. Крім того, цей сир додають у різні запіканки, піцу, салати, сендвічі та інші страви.
Сир маасдам своїм солодкуватим смаком нагадує дорожчий швейцарський сир емменталь, але він дешевший і визріває швидше. Для виготовлення сиру маасдам використовують практично ті самі компоненти, що й у швейцарських сирах. Маасдам набагато м’якший, ніж емменталь, що пояснюється більш високим вмістом вологи.